Motto:

Nikdy nelituji toho, co jsem udělala, ale toho, co jsem neudělala...

sobota 12. listopadu 2011

Preclíky

A nejen pro účastnice včerejší sešlosti u Belletkovic slibovaný recept na měkké preclíky. Bohužel bez fotky, protože než jsem se stihla vykoupat, už nebylo co fotit :((((

cca 1/4 l teplé vody (pokud budete zadělávat v pekárně, tak i maličko více)
0,5 kg hladké mouky
4 kostky cukru
2 lžičky soli
50 gr sádla (i máslo jde, ale máslo poctivé, nikoli Hera a spol.)
1 sáček nebo kostka kvasnic

Zaděláme těsto, v ruce nebo v pekárně, nenecháme kynout a hned tvarujeme preclíky či jiné tvary. Z uvedeného množství mi to vychází tak na 20 kousků, takže si rozdělím těsto na polovinu a z každé udělám 10 kousků, což je tak na jeden plech. Na plechu necháme dokynout tak 40-50 minut, než pěkně vyběhnou. Troubu nastavíme tak na 180 stupňů a než se dají péct, je potřeba je smočit do roztoku jedlé sody, díky čemuž získají při pečení hezkou hnědou barvu. Takže do nízké ploché panve dám tak 0,5 l vlažné vody, v ní rozpustím jeden sáček jedlé sody a preclíky v této lázni nechám chviličku namočené. Přesunu zpět na plech ( vypadají v tu chvíli poněkud nevábně a rozměkle, ale v troubě se to spraví), posypu solí, mákem či čímkoli jiným dle chuti a pečeu tak 15 minut do hnědé barvy. Jsou výborné teplé, ale kdyby náhodou stihly vychladnout, tak jim to na chuti nic neubere.

3 komentáře:

  1. Děkuju za recept. A víš, že já je včera ani neochutnala? A to by mohl baštit i Honzík, není tam vajíčko :-))
    K.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recept. Určitě vyzkoušíme. V naší velké rodině se pořád pořádají nějaké oslavy a kdo to má pořád vymýšlet....:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Našli rádcové :) Moc děkuju za recept, možná zkusím ještě dneska, i když na tu sódu to nevidím ;) Máš moc krásný blog. Mějte se krásně !Papa.

    OdpovědětVymazat