Motto:

Nikdy nelituji toho, co jsem udělala, ale toho, co jsem neudělala...

úterý 6. prosince 2011

Vánoční pečení - Kadaňské a Ořechové

Dneska jsem si daly s Janičkou další kolo vánočního pečení. Nejprve jsem zadělala na vanilkové rohlíčky (rovnou ze tří dávek, nejsem přeci troškař :) ), abych vzápětí zjistila, že vanilkový cukr jaksi došel, takže není v čem obalovat. Putovalo tedy do lednice a řadu přišlo další plánované cukroví, Kadaň ské rohlíčky. Tenhle recept mám od své kamarádky Moniky a od té doby, co jsem je před pár lety vyzkoušela, patří k receptům, které nelze o vánocích vynechat. Jediná změna - letos to nebudou rohlíčky, ale vějířky :)))

300g mletých ořechů, 300g moučkového cukru, 2 vejce, 100g výběrové polohrubé moukyZe surovin zpracujeme těsto, jde to ztuha, pokud máte málo mastné ořechy, přidejte polévkovou lžíci tuku. Po odpočinutí těsta vyválejte placku cca 0,5 cm vysokou a vykrajujte rohlíčky s kulatými rohy, pečeme 20 minut na 150°C. Na upečené vychladlé korpusy nastříkáme sáčkem s ozdobnou špičkou krém, dáme ztuhnout do mrazáku a potom krém namočíme do čokolády.
Krém:250g moučkového cukru a 2 vejce ušleháme ve vodní lázni a potom zašleháme 200g másla a 100g nastrouhaného bílého tuku (Omega).


No a protože musím občas vyzkoušet i něco nového, objevila jsem recept na cukroví, které vypadalo dost dobře - a protože už je venku z trouby, můžu říct, že nejen vypadá a určitě jsme ho nepekly naposledy :).

1/2 kg hl. mouky, 1 a 1/2 másla, 15 dkg ml. cukru, 15 dkg ml. ořechů. Udělat těsto, nechat chvilku odležet, pak vyválet, vykrajovat kolečka. 1/2 koleček namačíme v rozšlehaném vejci a pak namočímee do hrubě nasekaných ořechů. Pečeme 180-200 st C asi 5-7 min. Slepujeme  Nugetou.

A je škoda, že nejde poslat po blogu tu nádhernou vůni vánočního pečení, která tu všude teď je.... tak aspoň jak to bude vypadat, až bude hotovo ...

1 komentář: